Intertech BV

In het midden van het Groene Hart ligt een klein dorpje, genaamd Groot-Ammers. Dit dorpje is bekend vanwege Het Ooievaarsdorp, de rivier de Lek en de molens. Daarnaast vind u er ook ons bedrijf, gevestigd op industrieterrein Gelkenes.

Intertech1

In 1985 is Intertech Mechanical B.V. opgericht door Fred van Holten, welke nog altijd aan het roer van de firma staat. Waar in de jaren tachtig begonnen werd met het vervaardigen van omkastingen, zijn wij uitgegroeid tot een leverancier van noodstroomaggregaten, (Warmte Kracht Koppeling) WKK-units en ‘alles wat zich daar tussen bevindt’.

In Groot-Ammers hebben wij een 2000m² werkplaats met moderne apparatuur en 32 ton hijsvermogen. Op deze locatie worden alle units ontwikkeld, gefabriceerd en samengebouwd. Alle door ons vervaardigde machines worden in eigen beheer getest, zodat aan de klant een totale unit wordt afgeleverd welke bedrijfsklaar is en dus direct inzetbaar (plug-&-play). Voor deze uitgebreide testen beschikken wij over een uiterst moderne testhal waar tot een maximaal vermogen van 6MWe en 3MWth voor zowel diesel- als gasmotoren testen kunnen plaatsvinden. Ook motoren met alternatieve brandstoffen kunnen in onze testhal getest worden op hun functioneren.

Intertech2

Waar Intertech Mechanical B.V. zich bezighoudt met het totaalconcept voor de klant werkt zij nauw samen met dochteronderneming Elmon (www.elmon.nl) op het gebied van besturingstechniek, besturingspanelen en visualisatie, die geïntegreerd in onze producten het geheel compleet maken.

Intertech Mechanical B.V. is een relatief klein bedrijf met grootse ambities en heeft een wereldwijde klantenkring . Door de jaren heen hebben wij al heel wat grote namen aan onze referentielijst mogen toevoegen; zoals Gazprom, General Electric Energy Rentals, MTU Onsite Energy, Formule-1 organisatie, Amerikaanse leger, etc.

Verhuurmarkt

Sinds de oprichting van het bedrijf houden wij ons bezig met alles wat maar met dieselmotoren te maken heeft. Dit is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste poten voor Intertech. Onze corebusiness heeft zich jarenlang bevonden in het vervaardigen van generatorsets voor de verhuurmarkt. De spelers op deze verhuurmarkt verhuren hun generatorsets aan diverse klanten voor tijdelijke stroomvoorziening. De voorbeelden hiervan zijn talrijk; modeshows, concerten, schansspringtoernooien, Europese Kampioenschappen voetbal, Olympische Spelen, etc. Zoals te zien is in deze opsomming handelt het zich vaak om evenementen welke ‘stroomzeker’ dienen te zijn. Tenminste, een hapering in de tijdwaarneming tijdens de Olympische Spelen, of een seconde geen muziek tijdens een popconcert is voor iedereen onwenselijk.

Kenmerken van deze verhuurmarkt zijn; – veeleisende klanten; – eenvoudige bediening omdat het product veelal verhuurd wordt aan andere partijen; – bedieningsmodules welke communiceren met alle andere generatorsets; – transportvriendelijk; – robuuste uitvoering vanwege het veelvuldige transport van de units; – etc.

Vanwege bovenstaande eisen worden de generatorsets bij Intertech Mechanical B.V. voornamelijk ingebouwd in standaard 20ft containers (en grotere vermogens in standaard 40ft containers). Qua transport en robuustheid de meest vriendelijke oplossing.

Afzetgebieden

Generatorsets voorzien van dieselmotoren worden niet alleen ingezet in de verhuurmarkt, maar ook op vele andere plaatsen in de wereld. Te denken valt aan ziekenhuizen, mijnen, havengebieden, bouwplaatsen, rurale gebieden zonder stroomvoorziening, etc.

Ook in deze markten vindt Intertech zijn weg. Jarenlang hebben wij generatorsets mogen leveren aan SHM, een Amerikaanse mijnbouw-maatschappij, totdat deze werd overgenomen door Caterpillar, en zelf hun standaard generatorset gingen inzetten. Ook in havengebieden worden onze dieselsets ingezet, voor o.a. het ontladen van cementschepen en andere bulkschepen. Bouwplaatsen als bijvoorbeeld de Noord-Zuidlijn in Amsterdam vragen ook de nodige stroom, welke door Intertech-generatorsets wordt geleverd.

Daarnaast valt te denken aan complete “power-plants” op bijvoorbeeld de Griekse eilanden, tijdens het zomerseizoen. Of een Russische powerplant die op gas draait, maar waar de eis is dat men op twee verschillende soorten brandstof kan draaien, omdat de gaslevering niet kan worden gewaarborgd.

Extremen

Alles in de wereld kent zijn extremen, dus ook de wereld van de generatorsets. Sommige klanten eisen 100% back-up voor het geval er één motor stopt. Voor deze eis hebben wij onze bekende TwinPack ontwikkeld. Een container die voorzien is van een heuse tweeling; dubbele motor, dubbele generator, dubbele aansturing, dubbele dieseltank, etc. Deze TwinPacks vinden vooral voet aan de grond in de evenementenindustrie. Omdat de stroomvoorziening van licht en geluid rare pieken en dalen kan maken eisen onze klanten die zich in dit segment bevinden, dat wij honderd procent back-up kunnen leveren voor het geval er iets misgaat. Dit kan door middel van het inzetten van beide motoren voor 50%, óf door het inzetten van één motor voor 100% en de andere motor stationair laten meedraaien, om een eventueel falen van de eerste motor te kunnen opvangen.

Voor het Amerikaanse leger heeft Intertech zelfs een TriplePack ontworpen. Een drieling in een standaard 20ft container, voor 200% back-up voor noodgevallen.

Generatorsets welke worden aangedreven door een dieselmotor, worden door Intertech geproduceerd van klein tot groot. Van 100kW tot 3500kW, in container, op frame, ultra geluidsarm, volgens de laatste milieueisen. Kortom, alles is mogelijk.

Aanvang jaren negentig zet Intertech Mechanical B.V. een voorzichtige stap in de richting van de warmtekrachtinstallaties met gasmotoren. Deze voorzichtige stap is heden ten dage uitgegroeid tot één van de belangrijkste speerpunten van de organisatie. De afzetmarkt voor deze warmtekrachtinstallaties binnen Nederland is erg klein, daarentegen in Denemarken en Rusland ontwikkelt de markt zich nog altijd verder.

 

Intertech3

Europa

De Europese afzetmarkt wat betreft warmtekrachtinstallaties bevindt zich voor Intertech Mechanical B.V. voornamelijk in Denemarken. In Denemarken is het zelf voorzien in de energiebehoefte een lucratieve onderneming. Door het zelf opwekken van energie en warmte kunnen boeren meer winst maken met hun boerderijen. Ondertussen zijn er al ruim 100 warmtekrachtinstallaties van Intertech Mechanical B.V. naar tevredenheid in Denemarken geplaatst.

Deze warmtekrachtinstallaties zijn ontworpen voor het opwekken van energie en warm water op kleine schaal. Het merendeel van de installaties heeft een maximum vermogen van 180 tot 400 kWe. Omdat deze warmtekrachtinstallaties vaak worden ingezet bij boerderijen, draaien de gasmotoren meestal niet op standaard aardgas, maar op biogas, stortgas, well-head gas etc.

Russische markt

In Rusland maakt men gebruik van decentrale stroomopwekking, wat inhoudt dat elke woonwijk, dorp of stad zichzelf van elektriciteit voorziet. Naast de elektriciteit die wordt opgewekt is er ook vraag naar warmte, voor het systeem van stadsverwarming dat in Rusland nog altijd wordt gebruikt. Op deze vraag speelt Intertech Mechanical B.V. in door WKK-units te leveren aan de Russische markt.

Tot 1 MW

Op relatief kleine locaties worden WKK-units ingezet tot 1MW (1000kW). Deze WKK-units zijn voorzien van MAN-gasmotoren, welke worden opgebouwd tot generatorset en worden voorzien van een motorwaterkoeler om warmte van de motorkoeling, en een rookgassenkoeler om de warmte uit de uitlaatgassen om te zetten, om het CV water op te warmen. Door de compacte manier van bouwen, wat één van de specialiteiten is van Intertech Mechanical B.V., is het mogelijk om units tot +/- 420kW, inclusief rookgassenkoeler, te bouwen in standaard 20ft containers. Het voordeel hiervan is dat deze units makkelijk zijn te transporteren en weinig ruimte innemen op de locatie – wat voor de klant kosten spaart.

Deze unit van 420kW (INT-400) heeft de volgende kenmerken:

Rendement totaal: 83,6 % Vermogen kWe: 420 kWe Vermogen kWth: 475 kWth

In een standaard 40ft container worden twee identieke 420kW units gebouwd tot een 840kW unit. Het voordeel van deze bouwwijze is dat er altijd één unit als back-up gebruikt kan worden. Is het ene set in onderhoud, dan kan het andere set altijd nog draaien. In dit geval kan de woonwijk/dorp altijd worden voorzien van elektriciteit en warmte.

Deze dubbele 420kW unit (INT-400D) heeft de volgende kenmerken:

Rendement totaal: 83,6 % Vermogen kWe: 840 kWe Vermogen kWth: 950 kWth

Vanaf 1 MW

WKK-units van 1MW en groter worden gebouwd met MTU-motoren. Deze motoren worden zowel in containers als in omkastingen gebouwd. Vanwege het toegestane transportgewicht in Rusland bouwt Intertech Mechanical B.V. deze grotere WKK-units in twee losse containers, welke op locatie aan elkaar worden gekoppeld en één geheel vormen. Noemenswaardig in deze is dat het design zó compact is dat er 2MW elektriciteit en 2156 Mw warmte komt uit één ISO 40ft container.

Kenmerken van de 1MW (INT-1000), 1.5MW (INT-1500) en 2MW (INT-2000) CHP-units INT-1000

Rendement totaal: 87,5% Vermogen kWe: 1.166 kWe Vermogen kWth: 1.303 kWth

INT-1500

Rendement totaal : 88,3% Vermogen kWe : 1.562 kWe Vermogen kWth : 1.763 kWth

INT-2000

Rendement totaal : 88,9 % Vermogen kWe : 1.948 kWe Vermogen kWth : 2.318 kWth

Naast de bouw van units in containers, worden de grotere WKK-units in Rusland ook in omkastingen geplaatst. Vanwege de grotendeels definitieve opstelling van de WKK-units vinden sommige klanten het wenselijk om de machine in een omkasting te plaatsen, in plaats van een container. Het voordeel van een omkasting is dat deze vervaardigd kan worden op elke gewenste afmeting. Of dat er meerdere WKK-units in één omkasting kunnen worden geplaatst.

Alle WKK-units en hun behuizing zijn ontworpen om te functioneren tijdens de barre weersomstandigheden welke in Rusland kunnen heersen. Door een speciale zomer-/winterregeling zijn de units in staat om elektriciteit en warmte te genereren wanneer het ’s winters -/- 35⁰C is, maar ook wanneer het ‘s zomers + 40⁰C is.

Verder voldoende alle WKK-units voor de Russische markt aan de wetgeving in Rusland en zijn deze voorzien van het vereiste GOST-R certificaat.

Van warmtekrachtinstallatie naar totale plant

De leveringsomvang beperkt zich tegenwoordig niet meer alleen tot de levering van een warmtekrachtinstallatie met complete besturing (uitgevoerd door onze dochteronderneming Elmon). Intussen zijn complete projecten gerealiseerd met o.a. noodkoelerinstallaties, katalysatoren, rookgassystemen met bypass-mogelijkheden en ORC-installaties.

 

Naast de diesel aangedreven generatorsets en WKK-units vervaardigt Intertech meer. Globaal genomen kan er gezegd worden dat Intertech een oplossing zoekt voor élk (energie-) vraagstuk dat door de klant bij ons wordt neergelegd. hierbij streven wij naar het inpassen van de oplossing in standaard 20ft en 40ft ISO containers. Om de transporteerbaarheid van het product zo simpel mogelijk te houden.

Deze producten en vraagstukken lopen zeer uiteen en zijn niet onder één of twee categorieën samen te vatten. Er valt hierbij te denken aan het compact inbouwen van elektromotoren, het in containers bouwen van brandstofbehandelingsunits, alternatieve energievoorziening middels zonnepanelen of windenergie, transformatorcontainers, etc. Maar ook aan brandblusinstallaties voor extreem winterse omstandigheden, decoking units voor het reinigen van fornuizen van raffinaderijen, en airconditioningsinstallaties voor o.a. Formule 1.

Het arsenaal aan deze ‘specials’ is erg groot bij Intertech Mechanical B.V.. Wij streven er naar om aan alle klanteisen te voldoen en alle vraagstukken te kunnen beantwoorden.

Bent u op zoek naar de beantwoording van een ander (energie-)vraagstuk, neem dan gerust contact met ons op, wij maken (bijna) alles en zeggen zelden ‘nee’.

Intertech6

 

CONTACT

Ambachtsweg 32 2964 LG Groot-Ammers

T. +31-184 602 582

E. info@intertechbv.com